Kalezić traži odgovornost: MUP odbija da trans osobi promijeni ime

Danijel2016Kvir Montenegro će preduzeti sve zakonske mjere kako bi bio procesuiran slučaj, u kojem Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije omogućilo trans osobi da promijeni ime u ''suprotni'' pol.

Krajem marta ove godine trans osoba se obratila MUP-u u Podgorici tražeći promjenu imena, u drugo koje se percipira kao ime namijenjeno osobama "suprotnog" pola.

Opširnije...

Traže da budu to što jesu i bez operacija

dzoliSmanjenje barijera na koje trans osobe nailaze prilikom promjene oznake pola u ličnim dokumentima, zabrana njihove obavezne sterilizacije, kao i mogućnost izbora oznake pola “D” za interpolne osobe na rođenju, neke su od stavki koje sadrži Predlog Zakona o rodnom i polnom identitetu, koji su nedavno najavili NVO Queer Montenegro, Juventas i Institut za pravne studije.

Opširnije...

Kalezić: Za promjenu oznake pola dovoljno je mišljenje psihologa

kalezic pride2016Jedini uslov za promjenu oznake pola u dokumentima treba da bude mišljenje psihologa, a ne kao što je praksa da se za to obavlja kompletna operacija prilagođavanja pola, rekao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Ovaj prijedlog uvršten je u nacrt Zakona o rodnom i polnom identitetu koji je uradila ova nevladina organizacija zajedno sa Juvantasom i Institutom za pravne studije. Kada su prošle sedmice objelodanili ovo rješenje saglasili su se da bi nadležni njegovim usvajanjem znatno olakšali život transrođnim, interpolnim i rodno varijantnim osobama u Crnoj Gori.

Opširnije...

Kalezić: Tražimo podršku onih do kojih nam je najviše stalo

2016 podrska od onih do kojih nam je staloPovorka ponosa LGBTIQ osoba „Montenegro Prajd“, četvrta po redu, završena je u Podgorici. Parada ponosa prošla je bez incidenata i po planu organizatora.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra zahvalio se učesnicima - predstavnicima vlasti, institucija i političkih partija, Centru bezbjednosti Podgorica Uprave policije i medijima.

Opširnije...

Potkategorije