pricajmo o depresijiNa današnji dan, 7. Aprila 2017., Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan zdravlja, sa ovogodišnjom temom „Pričajmo o depresiji!“. Upravo na današnji dan, smatramo da je neophodno da posebnu pažnju obratimo na grupe koje su naročito pogođene depresijom i njenim posljedicama, kao što su trans, interpolne i rodno varijantne osobe.

Prema podacima SZO, više od 300 miliona ljudi širom svijeta danas živi sa depresijom, što je za 18% više u odnosu na podatke iz 2005. godine. Nedostatak podrške za osobe koje se bore sa mentalnim poteškoćama, zajedno sa strahom od stigme, sprječava mnoge osobe da pristupe adekvatnim zdravstvenim uslugama u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interpolne i rodno varijantne osobe, u društvu punom diskriminacije i predrasuda prema različitostima, sa posebno izraženim negativnim stavovima prema rodnoj i polnoj različitosti, spadaju u grupu osoba pogođenih depresijom i njenim posljedicama u izrazito visokom stepenu.

Depresija je često rezultat učestale društvene i sistemske diskriminacije, nasilja, nedostatka podrške od strane porodica i bliskog okruženja, neadekvatnog tretmana u institucijama i nemogućnosti pristupa raznim sistemskim uslugama usljed needukovanosti pružaoca usluga, stalne medikalizacije i patologijazacije naših tijela i identiteta, nemogućnosti zapošljavanja, stambene sigurnosti, nepostojanje trans i inter-specifične zdravstvene zaštite, te mnogih drugih situacija.

Transrodne i interpolne osobe su posebno pod stalnim i najvećim pritiskom društva koji podrazumijeva uklapanje u društveno nametnute norme, koje se oslikavaju kroz priznavanje realnosti postojanja samo onih osoba koje se mogu svrstati u striktno „ženske“ ili „muške“ kutije, te percipiranje naših identiteta i tijela kao „neprirodna“, „bolesna“, te stalna medikalizacija sa cijem „normalizacije“, nanose niz trauma transrodnim, interpolnim i rodno varijantnim osobama, koje usljed nedostatka adekvatne podrške u oblasti mentalnog zdravlja, dovode do depresije i njenih posljedica, koje često mogu biti fatalne.

Ovim putem, u cilju obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, te pokretanja diskusije o depresiji među najugroženijim grupama, u koje, između ostalih, spadaju i transrodne, interpolne i rodno varijantne osobe, pozivamo sve nadležne institucije, stručnjake_kinje u oblasti mentalnog zdravlja, kao i u drugim zdravstvenim oblastima, zatim organizacije koje se zalažu za ljudska prava, ali i sve osobe koje čine naše društvo, da zajedno radimo na prihvatanju svih različitosti u našem društvu, bez izuzetaka, da se zalažemo zajedničkim snagama za stvaranje prostora koji će poštovati i slaviti sve naše identitete i tijela, damo doprinos podizanje svijesti o mentalnom zdravlju, naročito u marginalizovanim grupama, te da pružimo podršku svim osobama koje su integralni dio ovog društva i utičemo smanjenje stepena depresije i njenih posljedica među onima koji su najviše pogođeni njom.

Spektra

Queer Montenegro