Kvir Montenegro čestita građankama i građanima Podgorice dan Glavnog grada

parada-ponosa-flag-615x337Kvir Montenegro čestita građankama i građanima Podgorice 19. Decembar, dan Glavnog grada i Oslobođenja Podgorice. Simbolično, dan Oslobođenja slavi se samo dan ranije od datuma koji će označiti dva mjeseca od uspješnog održavanja Montenegro Pride-e koji je organizovao Kvir Montenegro, odnosno početka direktne borbe za slobodu LGBTIQ osoba u Glavnom gradu i Crnoj Gori.

Put tradicije borbe za slobodu i antifašističke tekovine koji su postavili i mnogim životima platili, naši đedovi i babe, LGBTIQ osobe su nastavile 20. oktobra kada smo ponosno i bez straha koračali ulicama Glavnog grada u novu slobodu za sve nas. I pored nasilja koje se dogodio tokom samog održavanja Povorke Ponosa, dva mjeseca poslije Povorke, građanke i građani Podgorice svakodnevno pokazuju visočiji stepen tolerancije i prihvatanja prema nama.

Iako su u javnosti iznošene sumnje da će Povorka kao događaj dovesti do većeg stepena nasilja nad LGBTIQ osobama, svi/e mi učesnici/e Povorke svjedoci smo da se svakodnevno slobodno krećemo ulicama Podgorice. Sa druge strane, građanke i građani Glavnog grada pokazuju značajnu netrpeljivost prema ponašanju huligana koji su im tokom Povorke ponosa uništavali ličnu i imovinu grada.

Netrpeljivost prema nasilju i huliganskom ponašanju, uz solidarnost sa nama, LGBTIQ osobama koje su 20. oktobra započele svoju ličnu borbu za slobodu, pokazuju da Podgoričanke i Podgoričani slijede slobodarski duh i antifašističke tekovine naših predaka i čine Glavni grad mjestom u kojem ćemo svi zajedno živjeti slobodno i bez straha. S toga, želimo da svim građankama i građanima Podgorice čestitamo dan Glavnog grada i dan Oslobođenja.

Podgorica je i naš grad i ulice Glavnog grada su i naše ulice. Grad koji volimo i u kojem živimo i naša borba je borba za slobodu svih, ne samo LGBTIQ osoba. Uz međusobno prihvatanje i razumijevanje i zajedničku borbu za zaštitu ljudskih prava svih, učinićemo naš grad mjestom u kojem će svi osjećati punu slobodu i sigurnost.

Na Montenegro Pride-u koji će Kvir Montenegro organizovati sljedeće godine koračaćemo putem slobode sa još više Podgoričana i Podgoričanki i zajedno Podgoricu učiniti još boljim mjestom za život svih.