Održan sastanak Kvir Montenegra i Ministra za ljudska i manjinska prava povodom prve Povorke Ponosa u Crnoj Gori

LGBT-College-ApplicantsSastanak povodom prve Povorke Ponosa u Crnoj Gori koju organizuje Crnogorska LGBTIQ Asocijacija "Kvir Montenegro" održan je danas sa Ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Dr Suadom Numanovićem. Očekivano, podrška prvoj Povorci Ponosa u Crnoj Gori stigla je i od ovog resornog ministarstva, što je još jedan u nizu dokaza da u našoj zemlji postoje svi uslovi za održavanje prve Povorke Ponosa.

Tokom sastanka Ministru i predstavnicima/cama Ministarstva za ljudska i manjinska prava Danijel Kalezić i Ana Dedivanović iz Kvir Montenegra predstavili su koncept prve Povorke Ponosa u Crnoj Gori i razgovarali o značaju podrške resornih ministarstava ovom važnom istorijskom događaju po LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori.

Dedivanović i Kalezić su pozvali Ministra Numanovića da se pridruži prvoj Povorci Ponosa i da šetnjom zajedno sa ostalim LGBTIQ osobama pruži direktnu podršku ljudskim pravima LGBTIQ osoba. Važnost prisustva Ministra za ljudska i manjinska prava Povorci Ponosa i njegovom šetnjom sa LGBTIQ osobama, predstavnicima/cama civilnog sektora, visokim predstavnicima/cama ostalih domaćih i evropskih institucija i Ambasada, značajna je kada je u pitanju bezbjednost učesnika/ca prve Povorke Ponosa ali će i pokazati da podrška države nije samo deklarativna, istakli su Dedivanović i Kalezić.
Iako konkretan odgovor od Ministra u vezi sa pozivom da on kao Ministar prisustvuje prvoj Povorci Ponosa nije dobijen na današnjem sastanku, Kvir Montenegro očekuje da će Ministar za ljudska i manjinska prava biti prisutan na prvoj Povorci Ponosa u Oktobru ove godine jer je imenovan od strane Vlade Crne Gore da unapređuje jednakost svih pred zakonom i institucijama.

Današnji sastanak sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava prvi je u nizu sastanaka koje će Kvir Montenegro kao organizator prve Povorke Ponosa u Crnoj Gori održati sa ovim ministarstvom.

Kvir Montenegro naglašava značaj i potrebu da svi Ministri Vlade Crne Gore pruže punu podršku Povorci Ponosa ne samo kroz posao koji svakodnevno obavljaju, već i svojim ličnim prisustvom Povorci u Oktobru ove godine, a u skladu sa praksom visoko razvijenih demokratskih društava.

Sastanku su osim Ministra Numanovića, prisustvovali/e i savjetnici Ministra za ljudska i manjinska prava g-đa Blanka Radošević Marović i g-din Sabahudin Delić kao i g-din Jovan Kojičić, Savjetnik Premijera Crne Gore.