Podrška Povorci Ponosa od Labrisa

LabrisBeograd, 15. oktobar 2013.

Podrška prvoj povorci ponosa u Podgorici

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda, šalje punu podršku i poruku solidarnosti prvoj povorci ponosa u Podgorici, koja je zakazana za nedelju, 20. oktobar 2013. godine.

Povorka ponosa, mirna protestna šetnja jedne diskriminisane manjine koja želi da skrene pažnju na probleme sa kojima se suočava, biće lakmus papir stanja ljudskih prava u Crnoj Gori i predstavljaće test za državne institucije i zrelost same države.

Imajuću i vidu izuzetno visok nivo homofobije u crnogorskom društvu koji je dokazan brojnim istraživanjima LGBT organizacija, smatramo da će i nedelja ponosa i povorka ponosa uspeti da u izvesnoj meri ukažu na ključne probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe u Crnoj Gori počev od odbacivanja porodice, dobijanja otkaza na poslu do prebijanja, pretnji nasiljem, smrću i sl.

Vrednosti pluralizma, različitosti, tolerancije i vladavine prava su vrednosti za koje se opredelila Crna Gora kada je zauzela jasan evropski kurs. Pravo na mirno okupljanje je jedno od tih vrednosti i jedno od osnovnih ljudskih prava te je LGBT osobama, kao i svim drugim građanima i građankama ono garantovano najvišim pravnim aktom, nizom drugih zakona i normama koje je Crna Gora ratifikovala.

Znajući da postoje pojednici koji nisu tolerantni i koji misle da mogu da idu protiv vrednosti države i društva, nužno je da to pravo, taj skup koji nikoga ne vređa niti poziva na nasilje, bude ostvaren u maksimalno bezbednom javnom prostoru, bez pretnji nasiljem od strane trećih lica.

Neće biti izgovora za bilo kakvu zabranu ili dislociranje skupa, neće biti mesta za bilo kakve političke kalkulacije i pridobijanje političkih poena, jer bi država time samo pokazala kako ne radi svoj posao i kako je slabija od onih koji eventualno prete ugrožavanjem bezbednosti učesnika povorke.

U prilog ovoj tvrdjni ide i kontekt Srbije i odluke Ustavnog suda Srbije koji je već tri puta odlučivao o zabrani parade ponosa (slučajevi 2009, 2011, 2012) i za sva tri slučaja doneo odluku da je zabrana parade ponosa bila protivustavna.

Vlada je odgovorna za podsticanje kulture tolerancije i društvene inkluzije svih manjinskih grupa, samim tim i LGBT osoba, te će mirna povorka, adekvatno obezbeđena, sa pozivom na toleranciju i prihvatanje različitosti, biti jedna lepa slika koja će otići u svet, čije će oči biti uprte u Crnu Goru u nedelju, 20. oktobra.

Kao organizacija koja je više puta pokušala da organizuje povorku ponosa u Beogradu, ali u tome, zbog bezbednosnih rizika i nespremnosti države nije uspela, znamo koliko je u
organizacionom i bezbednosnom smislu izazovno i hrabro organizovati ovakavu manifestaciju, te šaljemo punu podršku organizaciji Kvir Montenegro i povorci ponosa u Podgorici u kojoj ćemo 20. oktobra šetati zajedno. Ponosno!

U nadi da zajedno stvaramo bolje društvo,

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava