Velika podrška Povorci Ponosa u Podgorici

Datum kreiranja: srijeda, 03 jul 2013 22:06

flagsCrnogorska LGBTIQ Asocijacija "Queer Montenegro" izražava zadovoljstvo širokom domaćom i podrškom iz regiona i Evrope koja je juče uslijedila poslije objave da će Povorka Ponosa biti održana u oktobru ove godine. Raduje nas podrška velikog broja LGBTIQ osoba iz Crne Gore koja je stigla preko društvenih mreža.

Posebnu zahvalnost izražavamo prema profesionalnom odnosu Uprave policije Crne Gore koja nas je juče kontaktirala, ali i javno saopštila da će uskoro biti održan prvi sastanak tokom kojeg ćemo započeti saradnju na organizaciji Povorke Ponosa. Uloga policije u obezbjeđivanju uslova za održavanje mirne Povorke Ponosa je od krucijalnog značaja za dalji napredak u borbi za zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i mi očekujemo da policija ima kapaciteta da na visoko profesionalnom nivou obavi taj zadatak.

Ohrabrujuće poruke su juče, očekivano, stigle i iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa kojima će Kvir Montenegro ove nedjelje inicirati sastanke.

Podrška Povorci Ponosa nije izostala ni od predstavnika/ca političkih partija. Uz prethodnu otvorenu podršku našim aktivnostima koja je stigla iz Liberalne Partije Crne Gore, ovog puta su podršku organizaciji Povorke Ponosa dale i svoje učešće i prisustvo svojih članova/ica samom skupu potvrdile i članica Skupštinskog Odbora za ravnopravnost iz Demokratske Partije Socijalista Nada Drobnjak, kao i Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore.

Veoma smo zadovoljni i podrškom koja je stigla iz Evropskog Parlamenta i izjavom gospodina Jelka Kacina koji je prenio važnost uspješnog organizovanja Povorke Ponosa u Crnoj Gori ove godine.

Uspješno organizovanje i podrška Povorci Ponosa u oktobru ove godine će svakako biti i jedan od dokaza da je naša država spremna i odlučna da pokaže da se ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori poštuju i u praksi i Kvir Montenegro želi da zajedno sa LGBTIQ osobama i ostalim nevladinim organizacijama koje se bave ljudskim pravima u Crnoj Gori doprinese dostizanju tog cilja.

Na kraju, želimo se zahvaliti i na pokazanoj solidarnosti i podršci koja nam je stigla od organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba iz regiona i koje su potvrdile svoje učešće u prvoj Povorci Ponosa.

Kvir Montenegro nastavlja sa aktivnostima na okupljanju što većeg broja LGBTIQ osoba, predstavnika civilnog društva i institucija i još jednom ponavlja da smo otvoreni za saradnju sa svima koji žele da podrže mirni protest LGBTIQ osoba – Povorku Ponosa u Podgorici u oktobru ove godine i doprinesu borbi za ljudska prava.

 

Danijel Kalezić