Kalezić: Za promjenu oznake pola dovoljno je mišljenje psihologa

kalezic pride2016Jedini uslov za promjenu oznake pola u dokumentima treba da bude mišljenje psihologa, a ne kao što je praksa da se za to obavlja kompletna operacija prilagođavanja pola, rekao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Ovaj prijedlog uvršten je u nacrt Zakona o rodnom i polnom identitetu koji je uradila ova nevladina organizacija zajedno sa Juvantasom i Institutom za pravne studije. Kada su prošle sedmice objelodanili ovo rješenje saglasili su se da bi nadležni njegovim usvajanjem znatno olakšali život transrođnim, interpolnim i rodno varijantnim osobama u Crnoj Gori.

Opširnije...

Kalezić: Tražimo podršku onih do kojih nam je najviše stalo

2016 podrska od onih do kojih nam je staloPovorka ponosa LGBTIQ osoba „Montenegro Prajd“, četvrta po redu, završena je u Podgorici. Parada ponosa prošla je bez incidenata i po planu organizatora.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra zahvalio se učesnicima - predstavnicima vlasti, institucija i političkih partija, Centru bezbjednosti Podgorica Uprave policije i medijima.

Opširnije...

Parada pokazala zrelost društva

2016 zrelost drustvaParada ponosa koja je danas održana u Podgorici bez ijednog incidenta, prema mišljenju učesnika pokazala je da je crnogorsko društvo zrelo da prihvati različitost bez osude.

Ovogodišnji Prajd za Podgoričanku Laru u potpunosti je uspio kao događaj koji daje podršku gej populaciji i šalje poruku da su i oni isti kao ostali ljudi. Očekivala je mnogo više posjetilaca, ali smatra da je učešće na paradi važno jer se na taj način bori za svoja prava i slobodu.

Opširnije...

Većina Crnogoraca protiv prava LGBT osoba na brak

2016 GayMarriage 1000x555U Crnoj Gori tri četvrtine građana smatra da LGBT osobama ne treba omogućiti pravo na brak, kao i da im ne treba dozvoliti usvajanje djece, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Istraživanje „Stavovi o LGBT zajednici“ sprovedeno je u septembru na uzorku od 816 punoljetnih građana, u okviru projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ koji sprovodi Juventas u partnerstvu sa Queer Montenegrom i Instututom za pravne studije, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Opširnije...

Potkategorije