Datum kreiranja: srijeda, 09 septembar 2015 10:14

danijel-optimistNevladina organizacija (NVO) Kvir Montenegro predstavila je danas prvi broj crnogorskog izdanja magazina Optimist, posvećenog LGBTIQ osobama, čija centralna tema su istopolni brakovi u Crnoj Gori.

Predstavnica NVO Kvir Montenegro, Vanja Gagović, kazala je danas, na konferenciji za novinare, da prvi broj magazina Optimist izlazi u tiražu od 500 primjeraka, navodeći da će biti distribuiran među LGBT zajednicom na više različitih lokacija, određenim kafe barovima, institucijama kulture.

Ona je ukazala da Kvir Montenegro pregovara da magazin bude dio besplatne ponude i na određenim kioscima za prodaju štampe.

„Digitalno izdanje „Optimista“ biće dostupno na sajtu organizacije Kvir Montenegro www.queermontenegro.org, kao i na sajtu magazina www.optimist.rs. Magazin Optimist izlaziće jednom mjesečno i svaki će imati jednu centralnu temu kojom će se baviti uz ostale koje će biti obrađivane“, objasnila je Gagović u PR Centru.

Ona je pozvala novinare i novinarke zainteresovane za saradnju sa Kvir Montenegrom na razvijanju Optimista da kontaktiraju tu organizaciju.

„Pozivamo i sve ostale pojedince i pojedinke koji žele svojim tekstovima, kolumnama, fotografijama da učestvuju u kreiranju Optimista da zajedno razvijamo i gradimo ovaj magazin LGBT zajednice, te na što kvalitetniji način propratimo sve teme od značaja za LGBT osobe u Crnoj Gori“, poručila je Gagović.

Predsjednik Upravnog odbora Kvira Montenegro Danijel Kalezić kazao je da magazin Optimist ima dugu istoriju u Srbiji gdje je, kako je naveo, najtiražniji LGBT magazin koji svakim svojim brojem pomjera granice LGBT aktivizma otvaranjem novih tema i diskusija u vezi sa pravima te populacije.

„Optimist je i najkvalitetniji LGBT magazin na ex-YU prostorima i nesumnjivo je u rangu svjetskih LGBT magazina. Publikovanje magazina Optimist nastavak je saradnje Kvir Montenegra sa Gej lezbejskim info centrom iz Beograda sa kojim uspješno sarađujemo na organizaciji festivala queer filma „Merlinka““, rekao je Kalezić.

Novinarka Kristina Ćetković kazala je da se prvi broj magazina Otimist bavi temom istopolnih zajednica u Crnoj Gori, podsjećaujući da je nedavno Vrhovni sud u Americi donio odluku da se u svim državama omogući sklapanje istopolnih brakova.

„Prvi broj magazina sadrži deset tema iz Crne Gore. Magazin sadrži intervju sa predsjednikom Liberalne partije Andrijom Popovićem koji je kazao da će Crna Gora iduće godine imati Zakon o istopolnim zajednicama i da bi prolongiranje takvog rješenja bilo okretanje glave od problema“, navela je ona.

Ćetković je kazala da su u prvom broju magazina takođe obrađene teme o trans osobama u Crnoj Gori, Montenegro Prajdu 2015, načinima upoznavanja LGBT osoba u Crnoj Gori, Povorci ponosa u Nikšiću, mjestima gdje izlaze LGBT osobe, modi, serijama i filmovima koji su oblikovali tu populaciju.

Prvi broj magazina Optimist izlazi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

 

Vanja Gagović, o magazinu

 

Danijel Kalezić, o magazinu

 

Danijel Kalezić, o sadržaju magazina

 

 

Kristina Ćetković, o sadržaju magazina

 

Izvor: PR Centar